Bø Sommarland Lifjell Telemarkskanalen Fruktbygda

Student-, turist- og kulturbygda Bø.

Bø grenser i nord til Notodden, i øst til Sauherad, i sør til Lunde, og i vest til Kviteseid og Seljord. Bø har vedtatt å slå seg sammen med nabokommunen Sauherad til Midt-Telemark kommune fra 2020. Den sammenslåtte kommunen vil ha administrasjonssenter i Bø.

Bø har vært en admininistrativ enhet i Norge siden middelalderen i form av Bø prestegjeld, og fikk status som formannskapsdistrikt, senere betegnet kommune, fra etableringen av kommuner i Norge i 1837. Frem til 1867 var også Lunde en del av Bø. Bøs næringsgrunnlag er hovedsakelig jord- og skogbruk, offentlige kontorer, utdannelsesinstitusjoner samt turisme. Bø fikk i 1954 eget landsgymnas og ble i 1970 sete for Telemark distriktshøgskole, som dannet kjernen i den senere Høgskolen i Telemark og som i dag er en av de største campusene i Høgskolen i Sørøst-Norge. Bø er særlig kjent for forfatterstudiet i Bø, og er kjent som «studentby» på grunn av den høye andelen studenter og andre tilknyttet akademisk virksomhet. Blant Bøs turistattraksjoner er bl.a. fjellområdet og vintersportsstedet Lifjell og Bø Sommarland. Bø er også kjent for sine rike kulturtradisjoner innen norsk folkemusikk, folkedrakt, folkedans, felebygging og sølvsmedkunst. I juli hvert år arrangeres Telemarkfestivalen med hovedvekt på folkemusikk.

Den tradisjonelle dialekten i Bø er bøhering; fra midten av 1900-tallet har dialekten vært på vikende front, samtidig som standard østnorsk har blitt mer vanlig. Bø er tradisjonelt en nynorskkommune og har nynorsk som offisiell målform, men nynorskandelen har etterhvert sunket til under 30%. Høyeste punkt er Jøronnatten (1275 moh.). Bø betjenes av Bø stasjon på Sørlandsbanen og riksveg 36 går gjennom kommunen.

Attraksjoner/aktiviteter:

Bø Sommarland

Klatreparken Høyt & Lavt

Bø Museum

Bø Prestegard

Vandring

Overnatting:

Beverøya Hytteutleie og Camping

Bø Camping og Hytteutleie

Hegna Camping

Sanda Camping og Hytteutleie

Åsgrav Camping

Bø Hotell

Lifjellstua

Lifjelltunet Hyttegrend

Solstua

Spisesteder:

Se gode spisesteder i Bø her

Arrangementer:

TelemarksVeka

Telemarksfestivalen

"Hva Skjer"

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.